PELATIHAN PEMBUATAN VCO DAN SIRUP DHT BAGI IBU-IBU PKK DESA PALLANTIKANG KECAMATAN PATTALASSANG KABUPATEN GOWA

Abstract View: 192, PDF Download: 261

Authors

  • Hastuti Hastuti Universitas Patompo
  • Andi Tenri Yeyeng Universitas Patompo
  • Hasria Alang Universitas Patompo

DOI:

https://doi.org/10.32665/mafaza.v2i2.1171

Keywords:

Education, Training, Syrup, Natural resources , VCO

Abstract

Utilization of natural resources around is one way to increase the economic value of these natural resources. Maximum utilization of natural resources can also improve the local community's economy. Providing education is one way to increase the knowledge and skills of the community. Due to the need for cooking oil and the desire to improve the standard of living of partners, the PKM team was conducted training with the theme of making VCO and DHT syrup for PKK mothers in Pallantikang Village, Gowa. This activity aims to improve the skills of housewives in Pallantikang Village through education on making DHT and VCO syrup as well as opportunities for businesses so as to increase family income. The method used in this activity is lecture and practice. This activity begins with giving a pretest to measure partners' knowledge. At the end of the activity, a posttest was carried out to measure the increase in partners' knowledge after being given training. The results of the dedication show that there has been an increase in the participants' knowledge. This is shown from the results of the pretest and posttest given. In addition, participants have gained new experience, so that later they can practice it to increase family income.

References

Alang, H., Hastuti, H., & Yusal, M. S. (2020). Pemanfaatan Tumbuhan Sekitar Sebagai Obat Tradisional Bagi Warga Desa Puundoho Kab. Kolaka Utara. DEDIKASI PKM, 2(1), 75–81. https://doi.org/10.32493/DEDIKASIPKM.V2I1.8495

Aufa, A. A. (2021). Pembuatan Minumal Herbal “Teh Secang ” Untuk Meningkatkan Kesehatan Dan Perekonomian Masyarakat Desa Tanjung Tambakrejo Bojonegoro. MAFAZA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 25–34. https://doi.org/org/10.32665/mafaza.v1i1

Aziz, T., Olga, Y., & Sari, A. P. (2017). Pembuatan virgin coconut oil (vco) Dengan metode penggaraman. Jurnal Teknik Kimia, 23(2), 129–136.

Ferdiansyah, M. K., Supriyadi, B., Affandi, A. R., & Muflihati, I. (2018). Pemberdayaan Ekonomi Ibu Rumah Tangga Kelurahan Banyumanik Kecamatan Banyumanik Kota Semarang melalui Pembuatan Sirup Herbal. LOGISTA - Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 15–20. https://doi.org/10.25077/LOGISTA.2.1.15-20.2018

Hafsah, Alang, H., & Sri Yusal, M. (2022). Peningkatan Pengetahuan “Penyakit Kanker Prostat” pada Masyarakat Dusun Mapung Buttu Kecamatan Campalagian, Kabupaten Polewali Mandar. KREATIF: Jurnal Pengabdian Masyarakat Nusantara, 2(2), 01–06.

Hapsari, N., & Welasih, T. (2013). Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Metode Sentrifugasi. Jurnal Teknologi Pangan, 4(2), 1–8. https://doi.org/10.33005/JTP.V4I2.441

Hartini, H., Apriyanti, E., & Alang, H. (2022). Pelatihan Microsoft Office kepada Remaja di Desa Kindang. PaKMas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 57–62. https://doi.org/10.54259/PAKMAS.V2I1.815

Hasibuan, C. F., Rahmiati, R., & Nasution, J. (2018). Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Menggunakan Cara Tradisional. Martabe : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 128–132. https://doi.org/10.31604/JPM.V1I3.128-132

Kurang, R. Y. (2021). Pelatihan Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) dan Pemanfaatan Sisa Olahannya sebagai Tepung Pembuat Kue. Sasambo: Jurnal Abdimas (Journal of Community Service), 3(1), 10–16. https://doi.org/10.36312/SASAMBO.V3I1.360

Murni, V., Belo, A. O., Diu, M. E., S, D., Jebarus, & Samlan, H. (2021). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Melalui Pemanfaatan Sumber Daya Lokal. JURNAL KREATIVITAS PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT (PKM), 4(4), 755–762. https://doi.org/org/10.33024/jkpm.v4i4.3806

Putri, R. S., & Ali, A. (2021). Pelatihan Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) di Desa Bulo Wattang sebagai Tindakan Preventif untuk Menjaga Kesehatan Masyarakat. Panrita Abdi - Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 5(1), 8–16. https://doi.org/10.20956/pa.v5i1.8000

Retno, R. S., Pujiati, P., & Utami, S. (2016). Pelatihan Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Secara Fermentasi Di Desa Belotan, Bendo, Magetan. Jurnal Terapan Abdimas, 1(0), 35–37. https://doi.org/10.25273/JTA.V1I1.340

Suttrisno, Eko Arief Cahyono, Y. P. I. (2022). Pemberdayaan Guru Honorer Melalui Launching Sobat Pintar Akademia (SOPIA) dan Aplikasi Media Pembelajaran Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi di Masa Pandemi Covid-19. Mafaza: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 136–146.

Warsidah, Minsas, S., Aritonang, A. B., Muliadi, Apriansyah, Kushadiwijayanto, A. A., Sofiana, M. S., Nurrahman, Y., Irwan Nurdiansyah, S., Safitri, I., & Helena, S. (2021). Peningkatan Keterampilan dan Kesejahteraan Masyarakat Pulau Kabung melalui Pelatihan Pembuatan Sirup Pala. JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT DAN INOVASI, 1(1), 1–8.

Downloads

Published

2022-12-12

How to Cite

Hastuti, H., Tenri Yeyeng, A., & Alang, H. (2022). PELATIHAN PEMBUATAN VCO DAN SIRUP DHT BAGI IBU-IBU PKK DESA PALLANTIKANG KECAMATAN PATTALASSANG KABUPATEN GOWA . Mafaza : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 183–191. https://doi.org/10.32665/mafaza.v2i2.1171
Abstract View: 192, PDF Download: 261