PELATIHAN PEMBUATAN BROWNIES DARI TEPUNG TONGKOL JAGUNG DI DESA TAMANSARI

Abstract View: 207, PDF Download: 226

Authors

  • Salza Belila Kusuma Wardhani Universitas Jember
  • Shindhy Nurulita Kusuma Wardhani Universitas Jember
  • Santi Berliana Cahyani Universitas Jember

DOI:

https://doi.org/10.32665/mafaza.v4i1.2799

Keywords:

Brownies, Pertanian, Tepung, Tongkol Jagung

Abstract

Food is a basic need that humans need and must fulfill at all times. Achieving food security can be started by optimizing the potential of local food in each region. A corn is a product of the land that has a variety of benefits, ranging from stems, skins, seeds, and leaves, to corn cobs. However, not many people know how to utilize corn cobs. Corn cob waste contains cellulose, lignin, and hemicellulose. This is the author's concern about processing corn cobs that were originally discarded into food that has selling value. This training can provide knowledge to the community in processing the right agricultural waste. The training activities involved two sequences, including planning and demonstration stages. The demonstration was the making of brownies from corncob flour. Brownies are cakes processed through a steaming or baking process that have a square, rectangular, or circular shape. The outcome of this activity is that local people know that corn cobs can be processed into flour and other products such as brownies.

References

Achadri, E.Y. Hosang., P.R. Matitaputty., C. J. B. S. (2021). Potensi Limbah Jagung Hibrida (Zea mays L) sebagai Pakan Ternak di Daerah Dataran Kering Provinsi Nusa Tenggara Timur. Jurnal Ilmu Nutrisi Dan Teknologi Pakan, 19(2), 42–48.

Anwar, M., Endang Prasteyo, R., Fitri Danasari, I., & Dwi Haryati Ningsih, D. (2021). Identifikasi Peluang Usaha Pemanfaatan Limbah Tanaman Jagung (Zea Mays L) Di Kabupaten Lombok Timur Identification Of Business Opportunities With The Utilization Of Corn Plant Waste (Zea Mays L) In East Lombok District. Jurnal Agri Rinjani, 1(1), 41–51.

Faizah, Aliyahuna Nafisa Dya, E. M. R. (2023). Strategi Pencegahan Stunting Melalui Kelompok Jama ’ Ah Yasin Dalam Pengenalan Mataba ( Makanan Tambahan Balita ) Stunting Prevention Strategy Through Yasin Congregation Group in the Introduction of Mataba ( Additional News Feed ). MAFAZA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 103–111.

Hilal, F., Kadir, F., & Sarmila, E. (2021). Meningkatkan Motivasi Belajar Al-Qur’an Dengan Sistem Mapato’ Di Kelurahan Buakana. Pangulu Abdi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 97–106. https://doi.org/10.24252/pangabdi.v1i2.28527

Jayanti, W., Alimuddin2, S., & Edy. (2020). Tanggap Tanaman Jagung terhadap Sumber Benih dari Panjang Tongkol Berbeda dan Pemangkasan Daun di Bawah Tongkol. Agroteknologi, 2019, 76–85.

Laia, B. (2022). Sosialisasi Dampak Kegiatan Kuliah Kerja Nyata Di Desa (Studi: Desa Sirofi). Haga: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 74–84. https://jurnal.uniraya.ac.id/index.php/HAGA/article/view/577

Mirnawati, I. I. (2021). Uji Kualitas Tepung Jagung Alternatif dari Limbah Tongkol Jagung dengan menggunakan Lactobacillus casei. Al Kimia, 9(1), 16–22.

Mulyadi, T., Adi Putra, W., & Silitonga, F. (2022). Mutu Brownies Menjadi Peluang Usaha Rumahan. Jurnal Cafetaria, 3(2), 51–68. https://doi.org/10.51742/akuntansi.v3i2.627

Putra, A. P., Putra, D. A. W., Alaida, D. F. P. A., & Rahardhika, I. M. (2021). Pelatihan Pembuatan Brownies Ubi Jalar Dan Branding Sebagai Upaya Diversifikasi Pangan Bahan Lokal Desa Sumbangtimun. Jurnal Graha Pengabdian, 3(3), 243. https://doi.org/10.17977/um078v3i32021p243-251

Rohani, R., Ruswandi, D., Syafi’i, M., & Saputro, N. W. (2021). 33. Identifikasi Karakteristik Morfologi Jagung Hibrida UNPAD dengan Sistem Tumpangsari Tanaman Jagung (Zea Mays L.) dengan Kedelai (Glycine Max L.) dan Ubi Jalar (Ipomea Batatas L.) Identification of Morphological Characteristics of Hybrid Corn from UNP. Agrohita, 6(2), 185–190.

Sudaryati, E., & Nurmaini. (2023). Pelatihan Pemanfaatan Teknologi Penepungan Sebagai Upaya Kreatif dalam Peningkatan Keterampilan Kelompok Kerja PKK di Kelurahan Pangkalan Masyhur. Jurnal Pengabdian Masyarakat Mandira Cendikia, 2(3), 25–29. https://journal-mandiracendikia.com/index.php/pkm

Suherman, M., Hidayanti, N. S., Utami, L. N., Firdaus, F. R., & Rabbani, M. H. A. (2022). Pemanfaatan Olahan Limbah Bonggol Jagung sebagai Salah Satu Solusi Peningkatan Perekonomian di Desa Tambaksari. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM), 5(12), 4353–4361. https://doi.org/10.33024/jkpm.v5i12.7971

Syahputera, R. A., & Sunartomo, A. F. (2023). Partisipasi Anggota Kelompok Tani Tani Mulyo Dalam Penerapan Pertanian Organik Di Desa Tamansari Kecamatan Licin Kabupaten Banyuwangi. Jurnal KIRANA, 4(2), 122. https://doi.org/10.19184/jkrn.v4i2.40134

T. Astuti, S.A. Akbar, A. P. P. (2020). Evaluasi Kecernaan Bahan Kering, Bahan Organik, Dan Protein Kasar Tongkol Jagung Fermentasi Dengan Penambahan Sumber Karbohidrat Yang Berbeda Secara in - Vitro. Jurnal Peternakan, 17(1), 45. https://doi.org/10.24014/jupet.v17i1.8707

Zuwariyah, S., Irawan, E., & Artikel, I. (2021). Jurnal Tadris IPA Indonesia. Pengaruh Model Sains Teknologi Masyarakat Dan Pendekatan ESD Dalam Meningkatkan Kepedulian Lingkungan, 1(1), 68–72.

Downloads

Published

2024-06-06

How to Cite

Wardhani, S. B. K., Wardhani, S. N. K., & Cahyani, S. B. (2024). PELATIHAN PEMBUATAN BROWNIES DARI TEPUNG TONGKOL JAGUNG DI DESA TAMANSARI . Mafaza : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), 13–23. https://doi.org/10.32665/mafaza.v4i1.2799
Abstract View: 207, PDF Download: 226